Blog > Komentarze do wpisu

Mielona pieczeń faszerowana

Niedawno całkiem powstało danie, które - podane na gorąco -nie wzbudziło tak dużego naszego entuzjazmu, jak zeżarte na zimno na kanapkach. To pieczeń z mielonej szynki, faszerowana żółtym serem, papryką i cebulą. A dlaczego na gorąco nie bardzo - bo mielone z szynki okazało się za suche. Wystarczy zamienić szynkę na łopatkę i myślimy, że spokojnie na gorąco też będzie pyszne. Przepis poniżej.


Napomknę też oczywiście słowo w temacie, który zdominował ostatnie moje wpisy - jednak nie pobiłam żadnego ciążowego rekordu, nie zostałam kobietą słonicą, Najmłodsze zdecydowało się obejrzeć oblicza tych, którzy ją na ten świat przywołali 14 marca (czyli dzień dokładnie po ostatnim wpisie). Postanowiło jednak zadośćuczynić matce za trud znoszony przez 9 miesięcy i wypadło sprawnie i szybko (wiadomo, że jakbym napisała, że bezboleśnie to bym nakłamała:)

Detronizacja Starszej też przebiega pomyślnie - zazdrość przerodzoną w złość wyładowuje (jeśli już) raczej na Matce niż na Najmłodszym.

A w temacie kulinariów napiszę tylko, że w dniu w którym przywieźliśmy Najmłodsze ze szpitala, Starsza na hasło, że dzidziuś jest głodny przytargała mu KOPYTKO z własnego talerza. Słodkie?

Składniki

  • Kilogram mielonej szynki
  • Duża czerwona papryka
  • Jedna cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • Jedno jajko

Sposób przygotowania

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami ( kto jakie lubi ), formujemy z mięsa prostokątny placek i rozkładamy na nim pokrojoną w cienkie paski paprykę i cebulę, następnie posypujemy serem. Całość zawijamy w roladę i szczelnie sklejamy końcówki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), pieczemy ok 70 minut, trzeba wyczuć:) można owinąć całą roladę boczkiem albo zastosować tłuste mięso np mieloną karkówkę lub łopatkę.

NASZA OCENA



wtorek, 27 marca 2012, kartanaski